flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вибори народних депутатів України 26.10.2014

21 жовтня 2015, 11:07

 

Роз'яснення порядку і підстав звернення громадян до суду при реалізації ними виборчих прав

 

26 жовтня 2014 року, відповідно до Указу Президента України від 27.08.2014 № 690/2014 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів», відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України.

28 серпня 2014 року розпочато процес щодо підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України, який завершиться через п’ятнадцять днів після дня офіційного оприлюднення Центральною виборчою комісією результатів виборів.

ЦВК надала можливість кожному виборцю України перевірити свої дані в Державному реєстрі виборців, не виходячи з дому чи офісу, скориставшись інтернет-ресурсом. Для цього необхідно на офіційному сайті ЦВК в розділі «Державний реєстр виборців» за веб-адресою www.drv.gov.ua відкрити закладку «Особистий кабінет виборця» і натиснути «реєстрація», після чого у відповідні поля внести інформацію про себе (через деякий час Ви отримаєте відповідь на вказану Вами електронну адресу).

У яких випадках необхідно обов’язково звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців:

- якщо Вам виповнилося (на день виборів виповниться) 18 років;

- якщо Ви набули громадянства України, змінили прізвище чи місце проживання;

- якщо до 11 жовтня 2014 року Ви не отримаєте від дільничної виборчої комісії іменне запрошення на вибори, або воно буде містити неточності щодо Ваших даних.

Заяву щодо уточнення списку виборців Ви маєте змогу подати до 20 жовтня 2014 року (не пізніш, як за п'ять днів до дня голосування) безпосередньо до відділу ведення Державного реєстру виборців, що працює у райдержадміністрації за адресою: 23800, Вінницька область, смт.Теплик, вул. Незалежності, 25 (приміщення райдержадміністрації), 1-й поверх, тел. 2-14-63.

Після 20 жовтня 2014 року з питання уточнення списків виборців буде необхідно звертатися вже до суду.

З метою організаційного забезпечення підготовки до розгляду адміністративних справ відповідної категорії з додержанням строків, передбачених Кодексом адміністративного судочинства України, у Теплицькому районному суді встановлено особливий режим роботи для працівників апарату суду та суддів напередодні дня виборів та у день виборів (графік) . 

Уточнення списку виборців:

Право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах. Позовна заява про уточнення списку виборців подається до суду не пізніш як за два дні до дня голосування без сплати судового збору. 

Суд вирішує такі спори у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а у разі, якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, то невідкладно.

Постанови суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно.

Оскарження рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів цих комісій:

Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів цих комісій,   якщо зазначені дії чи бездіяльність мали місце до дня голосування, можуть бути подані до суду в пۥятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дій або допущення бездіяльності, але не пізніше двадцять четвертої години дня, що передує дню голосування. У разі якщо вказані дії мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, позовні заяви може бути подано до суду у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Суд приймає позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії або члена відповідної комісії до розгляду незалежно від сплати судового збору. У разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішує питання про стягнення судового збору, відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених  законодавством.

Адміністративні справи за позовними заявами рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів цих комісій, що надійшли до дня голосування, вирішуються судом у дводенний строк, але не пізніше ніж за дві години до початку голосування; за позовними заявами, що надійшли у день голосування вирішуються судом до закінчення голосування,  а якщо  позовна заява надійшла у день голосування, але після  його закінчення, справа вирішуються судом у дводенний строк після надходження такої заяви.

 У позовній заяві зазначається :

1) найменування суду, до якого подається позовна заява;

2) ім'я (найменування) позивача та відповідача, поштова адреса, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі є;

3) зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги;

4) перелік документів та інших матеріалів, що додаються.

На підтвердження обставин, якими обґрунтовуються позовні вимоги, позивач надає докази, а в разі неможливості - зазначає докази, які не може самостійно надати, із зазначенням причин неможливості подання таких доказів.

До позовної заяви додаються копії всіх документів, що приєднуються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Зразок позовних заяв кожен виборець має змогу знайти на офіційному веб-сайті Теплицького районного суду, у відповідній закладці «Вибори народних депутатів».

Судові рішення, ухвалені за наслідками розгляду виборчих справ, можуть бути оскаржені в апеляційному порядку.

 

 

Зразок позивної заяви про уточнення списку виборців

Зразок позивної заяви про включення до списку виборців

 

 

Закон України "Про вибори народних депутатів"

 

 

Закон України "Про Державний реєстр виборців"

 

Закон України "Про Центральну виборчу комісію"