flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Органи влади хочуть штрафувати за невиконання рішень суду

21 вересня 2017, 09:37

У Верховній Раді Україні зареєстровано законопроект, яким передбачається встановити штраф за невиконання державними органами судових рішень.

Наразі, в адміністративній сфері, серед усіх рішень які виносяться судами, за статистикою з 2010 по 2016 роки показник виконаних рішень становить всього 10-15 %.

При цьому у рішеннях ЄСПЛ зазначалося, що якщо адміністративні органи відмовляються або неспроможні виконати рішення суду, чи навіть зволікають з його виконанням, то гарантії, надані статтею 6 Конвенції (право на справедливий суд) втрачають сенс, а отже країна-учасник порушує приписи Конвенції та свого внутрішнього законодавства.

Тому пропонується встановити, що позивач в адміністративній справі має право протягом 30 днів після набрання законної сили судовим рішенням подати до суду, який прийняв постанову в адмінсправі, заяву про зобов’язання суб’єкта владних повноважень подати звіт про виконання  судового рішення. 

Тоді суд протягом 10 днів з дня одержання заяви постановляє ухвалу, якою зобов'язує суб'єкта владних повноважень, не на користь якого прийнято судове рішення, подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення. Подання заяви про зобов’язання суб’єкта владних повноважень подати звіт про виконання судового рішення пропонується звільнити від судового збору.

За наслідками розгляду звіту суб'єкта владних повноважень про виконання судового рішення або в разі неподання такого звіту суддя своєю ухвалою встановлює новий строк подання звіту, а у випадку повторного неподання звіту або невиконання судового рішення накладає на керівника суб'єкта владних повноважень, відповідального за виконання судового рішення, штраф у розмірі від десяти до тридцяти мінімальних заробітних плат.

Джерело