flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо розгляду судом справ у порядку врегулювання спорів за участю судді

14 листопада 2018, 15:42

Мирне врегулювання спору або врегулювання за участі судді - стало можливим для цивільного процесу України разом із набранням чинності новою редакцією ЦПК від 15 грудня 2017 року. Порядок врегулювання спору передбачений ст. 201-205 глави 4 розділу ІІІ Цивільного процесуального кодексу України.

          Під врегулюванням спору за участю судді передбачається вирішення спору за згодою сторін до початку розгляду справи по суті. Щоб його провести, суд має постановити ухвалу, якою одночасно зупиняє провадження у справі. Якщо сторони не досягли консенсусу внаслідок проведення мирного вирішення спору - повторне проведення врегулювання спору за участю судді не дозволяється.

         На відміну від звичайної судової процедури, урегулювання спору за участю судді дозволяє сторонам віднайти взаєморозуміння, допомагає уникнути судової тяганини, зняти зайву емоційну напругу та налагодити взаємодію з метою прийняття найбільш взаємовигідного, а не компромісного рішення. Суддя виступає посередником між сторонами, фахівцем, який їх направляє. Його головне завдання полягає в тому, щоб створити атмосферу довіри на цій стадії звернення до суду та встановити взаємозв'язок між сторонами та їхніми адвокатами задля розв’язання конфлікту. Перспектива успішного вирішення справи мирним шляхом буде залежати від уміння судді налагодити комунікацію та встановити взаємодію зі сторонами.

     Проведення врегулювання спору здійснюється у формі спільних (проводяться за участю всіх сторін, їх представників та судді) та (або) закритих нарад (проводяться за ініціативою судді з кожною із сторін окремо) без фіксації процесу. При цьому суддя не має права надавати сторонам юридичні поради та рекомендації, надавати оцінку доказів у справі. Суддя може запропонувати сторонам можливий шлях мирного врегулювання спору. Інформація, отримана під час проведення переговорів, є конфіденційною. Під час врегулювання спору забороняється використовувати портативні аудіотехнічні пристрої, а також здійснювати фото- і кінозйомку, відео-, звукозапис.

      У разі укладення сторонами мирової угоди та звернення до суду із заявою про її затвердження або звернення позивача до суду із заявою про залишення позовної заяви без розгляду, або в разі відмови позивача від позову чи визнання позову відповідачем врегулювання спору припиняється. В інших випадках припинення врегулювання спору, зокрема у разі подання стороною заяви про припинення врегулювання спору за участю судді,  закінчення строку врегулювання спору за участю судді, за ініціативою судді у разі затягування врегулювання спору будь-якою із сторін - справа передається на розгляд  іншому судді. Про відповідне припинення врегулювання виноситься ухвала, оскарження якої не передбачене. Цією ж ухвалою суддя вирішує питання про поновлення провадження у справі. Повторне проведення врегулювання спору у випадку недосягнення сторонами мирного врегулювання спору за наслідками його проведення не допускається.

     Таким чином, судова медіація  в цивільному судочинстві має багато переваг порівняно із загальним судовим порядком розв’язання спорів. Зокрема, для сторін це економія як часових, так і фінансових ресурсів, забезпечення вирішення справи на ранній стадії, урегулювання спору на умовах дотримання конфіденційності, можливість збереження або відновлення ділових взаємин з іншою стороною та гарантія виконання рішення у випадку проведення успішної процедури. Для суддів це безумовна можливість прискорити процес розгляду справ, а також уникнути зайвого навантаження.

        Проведеним узагальненням встановлено, що Теплицьким районним судом Вінницької області за період першого півріччя 2018 року не застосовувалась практика з розгляду цивільних справ у порядку врегулювання спорів за участю судді. Можливо, в  подальшому сторони більш активно застосовуватимуть механізм судової медіації при вирішенні правових спорів, адже впровадження цієї процедури дозволить учасникам процесу забезпечити їхнє право на ефективний судовий захист своїх порушених інтересів, зокрема через призму примирення сторін та заохочення до взаємоповаги.