flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики вирішення судом цивільних справ про визнання правочинів недійсними

20 травня 2016, 11:48

   На виконання листа Апеляційного суду Вінницької області, Теплицьким районним судом Вінницької області було проведено вивчення та узагальнення судової практики вирішення судом  цивільних справ про визнання правочинів недійсними.

Визнання недійсними договорів оренди земельної ділянки, визнання угод про внесення змін до договорів оренди земельної ділянки

Протягом 2014-2015 років Теплицьким районним судом було розглянуто 19 справ, в яких були заявлені такі вимоги. Підставами для визнання недійсними договорів оренди чи визнання угод про внесення змін до договорів позивачами вказувалось:

1)    відсутність істотних умов договору;

2)    відсутність волевиявлення сторони договору на його укладання.

10 позовів було залишено без розгляду за заявою позивачів.

В задоволенні 2 позовів про визнання недійсними договорів оренди, які було заявлено з підстав відсутності в них істотних умов договору, було відмовлено. В одній справі було ухвалено заочне рішення, яким задоволено вимоги про визнання недійсним договору оренди з такої підстави.

Також, судом  було ухвалено 5 рішень, якими задоволено вимоги про визнання договорів оренди землі недійсними з підстав не підписання його стороною договору. Вказані рішення було оскаржено в апеляційному порядку та залишені без змін Апеляційним судом Вінницької області.

В задоволенні одного позову про визнання договору оренди недійсним, який було заявлено з підстави відсутності волевиявлення позивача на його укладення, судом було відмовлено. Вказане рішення було скасовано колегією суддів судової палати з цивільних справ апеляційного суду Вінницької області, постановлено нове рішення про задоволення позовних вимог.

Визнання заповіту недійсним

За вказаний період Теплицьким районним судом було розглянуто два позови про визнання заповіту недійсним.

1.Рішенням Теплицького районного суду від 13 листопада 2014 року було задоволено позов про визнання заповіту недійсним, який відповідачем визнано, з підстав вчинення нотаріальної дії посадовою особою виконавчого комітету, яка не мала права вчиняти таку дію.

Вказане рішення в апеляційному порядку не переглядалось.

2.Рішенням Теплицького районного суду від 14 січня 2015 року було відмовлено в позові К. до М., Е., треті особи – Великомочульська сільська рада Теплицького району та приватний нотаріус О., про визнання заповіту недійсним. Свої вимоги позивач обґрунтовувала тим, що заповіт є підробленим, а підпис її батька є сфальсифікованим, оскільки за життя батько неодноразово повідомляв, що все своє майно залишить рідній дочці, тобто позивачеві.

Ухвалою колегії суддів судової палати з цивільних справ апеляційного суду Вінницької області від 19 лютого 2015 року апеляційну скаргу позивача було відхилено, а рішення суду було залишено без змін.

Також, ухвалою колегії суддів судової палат у цивільних справах ВССУ від 18 червня 2015 року було відхилено касаційну скаргу позивача К..

Визнання недійсною угоди про розірвання договору оренди землі

В 2015 році Теплицьким районним судом було розглянуто дві справи за позовами ТОВ_1 про визнання недійсними угод, якими було розірвано договори оренди, що укладені між відповідачами та ТОВ_2, правонаступником якого є позивач. Свої вимоги позивач обґрунтовував тим, що підпис директора ТОВ_2 на вказаних угодах підроблений.

В задоволенні цих позовів було відмовлено. Апеляційним судом Вінницької області  вказані рішення було скасовано та постановлено нові рішення про задоволення вимог про визнання недійсними угод про розірвання договору оренди, оскільки встановлено відсутність волевиявлення товариства на припинення правовідносин між ТОВ_2 та відповідачами щодо оренди земельних ділянок.

Визнання недійсним договору купівлі-продажу автомобіля

Рішенням Теплицького районного суду від 07 травня 2014 року було задоволено вимоги позивача М. про визнання недійсним правочину, за яким він придбав у відповідача автомобіль. Суд, задовольняючи вимоги, прийшов до висновку, що договір між сторонами про купівлю-продаж автомобіля не був укладений, так як не відбулось його державної реєстрації.

11 червня 2014 року рішення Теплицького районного суду було скасоване рішенням колегії суддів судової палати з цивільних справ апеляційного суду Вінницької області, в позові М. було відмовлено, оскільки правочин є не вчиненим. Колегія суддів у своєму рішенні послалась на п.8 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 06 листопада 2009 року №9 «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними».

Визнання договору дарування грошових коштів дійсним

Рішенням Теплицького районного суду від 02 квітня 2014 року було відмовлено в позові Ю., який просив визнати дійсним договір дарування грошових коштів в сумі 37 000 доларів США, оскільки відповідач ухиляється від нотаріального посвідчення договору дарування. У своєму рішенні суд послався на п.13 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 06 листопада 2009 року №9 «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними».

На зазначене рішення суду позивачем було подано апеляційну скаргу, яку було відхилено ухвалою колегії суддів судової палати з цивільних справ Апеляційного суду Вінницької області від 29 травня 2014 року.

 

 Голова Теплицького районного суду                                            О.С.Герман    

(виконавець Задорожна Л.І.)