flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду адміністративних справ зі спорів з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби.

13 березня 2014, 13:58

 

Публічна служба – це діяльність на державних посадах, професійна діяльність суддів, прокурорів, військова служба, альтернативна (невійськова) служба, дипломатична служба, інша державна служба, служба в органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, це закріплено в п.15 ч.1 ст.3 КАС України. Складовими елементами правового статусу осіб публічної служби є вступ на публічну службу, умови та порядок її проходження, звільнення з публічної служби, соціальний статус осіб публічної служби. Регламентується цей статус нормами різних галузей права, серед яких норми конституційного, адміністративного, трудового, цивільного, кримінального та фінансового права. Зазначеним обумовлено складність і специфічність цього інституту та поширення компетенції адміністративних судів на спори щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення зі служби (п.2 ч.2 ст.17 Кодексу адміністративного судочинства України).

 

Протягом 2012року – одинадцяти місяців 2013 року в провадженні Теплицького районного суду перебувало три адміністративних справи даної категорії. Це справи з приводу проходження публічної служби спеціалістом по земельних питаннях Погорільської сільської ради Д. Відповідачем у справах досліджуваної категорії є орган, з яким службовець перебуває у відносинах публічної служби чи з якого звільнений – Погорільська сільська рада.

 

Це справи:

- № 222/1589/12 за позовом Д. до Погорільської сільської ради про визнання протиправним розпоряджень сільської ради, скасування розпорядження про притягнення до дисциплінарної відповідальності, поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу та моральної шкоди. Постановою від 23.11.2013 року позовні вимоги задоволено частково: визнано протиправними та скасовано розпорядження про притягнення Д. До адміністративної відповідальності та про її звільнення з посади, поновлено її на посаді та стягнуто середню заробітну плату за час вимушеного прогулу, моральну шкоду та судові витрати по справі, - з підстав порушення порядку притягнення до адміністративної відповідальності, відсутності у сільській раді Правил внутрішнього трудового розпорядку за порушення яких на Д. накладено адміністративне стягнення, та невідповідність розпоряджень якими на Д. накладено стягнення розпорядженням які містяться в книзі реєстрації розпоряджень.

 

·  222/1923/12 за позовом Д. до Погорільської сільскої ради про визнання протиправним розпоряджень сільської ради, скасування розпорядження про притягнення до дисциплінарної відповідальності, та стягнення моральної шкоди. Постановою від 06.02.2013 року позов задоволено частково. Визнано протиправними та скасовано розпорядження про притягнення Д. до дисциплінарної відповідальності, стягнуто судові витрати та заподіяну моральну шкоду, з підстав відсутності факту грубого порушення правил внутрішнього трудового розпорядку, відсутність даного розпорядження в журналі розпоряджень Погорільської сільської ради.

 

·  144/650/13-а за позовом Д. до Погорільської сільської ради про визнання протиправними розпоряджень сільської ради, скасування розпорядження про притягнення до дисциплінарної відповідальності, поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу та моральної шкоди. Постановою від 19.06.2013 року позов задоволено частково, визнано протиправним та скасовано розпорядження про притягнення Д. До дисциплінарної відповідальності, скасовано розпорядження про внесення змін до штатного розпису та скорочення чисельності працівників та скасовано рішення сесії сільської ради про структуру та штатну чисельність сільської ради на 2013 рік. З підстав порушення порядку накладення адміністративного стягнення та порушення при прийнятті рішення сесією сільської ради

 

Строки звернення до суду, передбачені ст. 99 КАС України позивачем не порушені. Відповідно до частини першої статті 99 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого зазначеним Кодексом або іншими законами. У зв’язку з цим судом під час розгляду такої категорії справ застосовувались строки звернення до суду, визначені частиною першою статті 233 Кодексу законів про працю України. Тому, за загальним правилом, особа може звернутися з заявою про розв’язання спору в тримісячний строк із дня, коли дізналася або повинна була дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення з публічної служби – у місячний строк із дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.

 

Всі три позови задоволено. Постанови суду виконані в повному обсязі.

 

Судовий збір при подачі позову позивачем не сплачувався, підстава ст. 5 ч.1 п.1 Закону України «Про судовий збір» Судовий збір був стягнутий з відповідача Погорільської сілської ради при винесенні постанови суд.

 

 

Суддя   Л.І.Задорожна