flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Статистичний аналіз діяльності Теплицького районного суду Вінницької області за 2011 рік

13 березня 2014, 11:51

 

Відповідно до плану роботи Теплицького районного суду на І-е півріччя 2012 року було проведено статистичний аналіз діяльності суду за 2011 рік.
 У 2011 році в провадженні суду перебувало 149 кримінальних справ. Закінчено провадженням 134, із них із постановленням вироку 115 справ; із закриттям провадження у справі – 13; із застосуванням примусових заходів медичного характеру – 2 справи; 2 справи було повернуто на додаткове розслідування під час судового розгляду; 2 справи направлені за підсудністю. Нерозглянутими на кінець року залишилось 15 справ.
Структура розглянутих з постановленням вироку кримінальних справ за видами злочинів виглядає наступним чином:
·         справи про злочини проти життя та здоров’я особи – 5;
·         справи про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності – 1;
·         справи про злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини та громадянина – 13;
·         справи про злочини проти власності – 61;
·         справи про злочини у сфері господарської діяльності – 1;
·         справи про злочини проти громадської безпеки – 2;
·         справи про злочини проти безпеки виробництва – 2;
·         справи про злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту – 4;
·         справи про злочини проти громадського порядку та моральності – 6;
·         справи про злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення - 12;
·         справи про злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян – 1;
·         справи про злочини у сфері службової діяльності – 2;
·         справи про злочини проти правосуддя – 4;
·         інші злочини – 1.
            Справ про злочини, вчинені в складі організованих груп та злочинних організацій, в провадженні Теплицького районного суду у звітному році не було.
                У 2011 році було розглянуто 13 кримінальних справ щодо 19 неповнолітніх. Судом дотримуються вимоги щодо особливостей провадження у справах про злочини, вчинені неповнолітніми (ст. 433 КПК України).
                В порядку ст. 27 КПК України до суду надійшло 6 скарг, що були розглянуті, з них залишено без розгляду та повернуто особам, які їх подали – 3 скарги та порушено кримінальні справи по 3 скаргах.
                Теплицьким районним судом було розглянуто 1 подання про заміну запобіжного заходу на взяття під варту, яке задоволено та 13 подань про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, з них задоволено 10, по 2 поданнях відмовлено у задоволенні та 1 подання залишено без розгляду. Апеляційну скаргу на постанову про взяття під варту було подано по 1 справі про обвинувачення Ш. у вчиненні злочину, передбаченого ст. 185 ч.3 КК України. Була подана апеляція прокурора на постанову суду від 25 липня 2011 року про відмову в задоволенні подання про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту відносно Ш. Ухвалою апеляційного суду від 03 серпня 2011 року постанову суду було скасовано, а справу направлено на новий розгляд в іншому складі суду. 31 серпня 2011 року постановою суду було відмовлено у задоволенні даного подання. Апеляцію прокурора апеляційний суд своєю ухвалою від 12 вересня 2011 року залишив без задоволення, а постанову суду без змін.
                На додаткове розслідування було направлено 2 справи. Причинами повернення справ на додаткове розслідування стало порушення норм кримінально-процесуального законодавства:
- у справі про обвинувачення А. І.С. у вчиненні злочину, передбаченого ст.ст. 296 ч.1, 122 ч. 1 КК України, в процесуальних документах наявні протиріччя, які необхідно усунути та оскільки неповнота та неправильність досудового слідства не могли бути усунуті в судовому засіданні, необхідне проведення ряду слідчих дій, усунення   допущених порушень, то дана справа підлягала поверненню на додаткове розслідування. На дану постанову було подано апеляцію прокурора і апеляційний суд Вінницької області своєю ухвалою від 21 вересня 2011 року скасував постанову суду, а справу повернув на новий судовий розгляд;
- у справі про обвинувачення К. С.В. у вчиненні злочину, передбаченого ст.395 КК України не враховано те, що підсудний перебуває на диспансерному обліку у лікаря психіатра, з діагнозом розлади психіки і поведінки обумовлені травмою головного мозку, травматичного генезу, а також знаходиться на диспансерному обліку у лікаря нарколога з діагнозом: розлади психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю, є інвалідом 3 групи, його психічну хворобу підтверджено також актом судово-психіатричної експертизи та приймаючи до уваги, що досудове слідство було проведене без участі захисника, що є істотним порушенням кримінально –процесуального закону, без усунення яких справа не може бути  розглянута по суті, тому справа підлягала поверненню на додаткове розслідування. На дану постанову була подана апеляція прокурора та скасовано ухвалою апеляційного суду Вінницької області від 23 листопада 2011 року, справу направлено на новий судовий розгляд.
                В порядку ст. 249-1 КПК України справи не повертались.
                Відкликано прокурором із суду кримінальних справ, у яких попередній розгляд ще не відбувся (в порядку ст.232 ч.4 КПК України) – 2.
                До Теплицького районного суду за звітний період надійшло 3 скарги на дії та рішення правоохоронних органів, з них було розглянуто 2, які залишенні без задоволення та 1 справа перейшла у залишок на наступний рік.
                Із фіксуванням судового процесу за допомогою технічних засобів справи у 2011 році не розглядались.
                Судом було винесено 2 окремі ухвали про порушення законності при провадженні досудового слідства, по яких вчасно отримані відповіді.
                Щодо видів кримінальних покарань (за вироками, що набрали законної сили), то усього засуджено 134 особи, з них до позбавлення волі на певний строк – 25 осіб; до покарання у виді штрафу в дохід держави засуджено 21 особу; до покарання у виді громадських робіт – 25 осіб; до покарання у виді виправних робіт – 2 особи; до покарання у виді арешту – 5 осіб; до покарання у виді обмеження волі - 4 особи. Додаткові покарання у виді конфіскації майна застосовано до 2 осіб та позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до 8 осіб. Звільнено від відбування покарання 52 особи, у тому числі з випробуванням 51 особу та 1 особу внаслідок амністії.
                З порушенням строків, передбачених ст. 241 КПК України, до попереднього розгляду була призначена 1 справа про обвинувачення С. А.О. у вчиненні злочину, передбаченого ст. 185 ч.2 КК України. Причиною такого порушення стало невиконання слідчим норм процесуального законодавства, який до матеріалів справи додав постанову про обрання запобіжного заходу у вигляді підписки про невиїзд, в той час як обвинувачена перебувала у виправній колонії. В зв’язку з цим суддею була винесена постанова про етапування обвинуваченої до слідчого ізолятора, виконання якої призвело до порушення строків, визначених законодавством.
                Понад рік розглядалася 1 справа про обвинувачення С.С.В. у вчиненні злочину, передбаченого ст.ст. 212 ч.2, 366 ч.2 КК України.
                Справ, що розглядались понад 6 місяців та понад 2 роки не було.
У справах цивільного судочинства статистика наступна :
Наказне провадження:    всього розглянуто 178 заяв про видачу судового наказу на вимогу про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати, із яких видано 177 судових наказів та 1 заява повернута власнику та 2 заяви про видачу судового наказу на вимогу, що ґрунтується на правочині, вчиненому у письмовій формі, із яких було видано 1 судовий наказ та відмовлено у прийнятті 1 заяви, оскільки із даної заяви та доданих документів вбачався спір про право. На іншу вимогу надійшло 23 заяви, із них видано 3 судових наказипо заявах про стягнення аліментів на дитину в розмірі 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та повернуто 20 заяв, оскільки було заявлено вимоги не передбачені ст. 96 ЦПК України. Заяв про скасування судового наказу до суду в 2011 році не надходило.
Позовне провадження: за 2011 рік до суду надійшло 568 заяв у порядку позовного провадження. Було розглянуто 554 заяви, із них із ухваленням рішення 466 справ; закрито провадження в 12 справах; залишено без розгляду 75 справ; 1 справу було передано до іншого суду відповідно до ч.1 ст.116 ЦПК України. У залишку на кінець року залишилось 27 справ. Найбільш поширеними категоріями справ є:
- спори про спадкове право – 258;
- спори, що виникають із сімейних правовідносин – 176;
- спори, що виникають із договорів – 55;
- спори про недоговірні зобов’язання – 15;
- спори про право власності та інші речові права – 14;
Окреме провадження: у 2011 році до суду надійшла 201 справа окремого провадження. Розглянуто 199 справ, із них із ухваленням рішення 196 справ, із залишенням заяви без розгляду 2 справи.
За звітний період виносилась одна окрема ухвала, відповідь по якій була надана вчасно.
Із фіксуванням судового процесу технічними засобами розглядалось 286 справ.
У залишку на кінець року залишилось 2 справи.
                В порядку адміністративного судочинства в залишку на початок року було 37 справ, надійшло до суду за 2011 рік - 5062 справи. Закінчено провадження у 5094 справах, із них з прийняттям постанови 5080 справ у тому числі із задоволенням позову – 5063 справи, із залишенням заяви без розгляду - 12 справ. Передано для розгляду до іншого суду - 2 справи: за № 2-а-3191 - справа за позовом Р. до Теплицької райради, Г. про визнання протиправним та скасування розпорядження №47 голови Теплицької районної ради від 20 грудня 2010 року. Ухвалою від 06.06. 2011 року об’єднана зі справою за №2-а-3077/11 за позовом Р. до Теплицької районної ради про встановлення відсутності повноважень новообраної районної ради на прийняття рішень першою сесією районної ради до обрання голови районної ради, та про визнання не чинним та скасування рішення Теплицької районної ради №2 від 19.11.2010 року "Про обрання голови районної ради". 06 червня 2011року задоволено клопотання Р. про відвід судді Панченка Д.І. Справа за № 2-а-3077/2011 була передана до Гайсинського районного суду.
Окремі ухвали судом не виносились. Справ, у яких було порушено строки розгляду, в звітному періоді не було. У залишку на кінець року залишилось 5 справ.
                Справ про адміністративні правопорушення в залишку на початок року було 5 справ. Надійшло за звітний період 939 справ. Розглянуто 798 справ, повернуто 131, в тому числі 128 справ - для належного оформлення. Структура розгляду справ про адміністративні правопорушення має наступний вигляд:
-          порушення законодавства про працю та про охорону праці (ст. 41 КУпАП) – 53;
-          незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання, наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах (ст. 44 КУпАП) – 2;
-          дрібне викрадення чужого майна (ст. 51 КУпАП) – 11;
-          порушення правил використання об’єктів тваринного світу (ст. 85 КУпАП) – 31;
-          порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу та правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах (ст. 88-1 КУпАП) – 2;
-          порушення, зв’язані з використанням газу (ст. 101 КУпАП) – 1;
-          непідготовленість до роботи резервного паливного господарства (ст. 103 КУпАП) – 1;
-          порушення водіями правил експлуатації транспортних засобів, правил користування ременями безпеки або мотошоломами (ст. 121 КУпАП) – 16;
-          порушення водіями транспортних засобів встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інши правил дорожнього руху (ст. 122 КУпАП) – 5;
-          невиконання водіями вимог про зупинку (ст. 122-2 КУпАП) - 2;
-          залишення місця дорожньо-транспортної пригоди (ст. 122-4 КУпАП) – 2;
-          порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх соруд чи іншого майна (ст.124 КУпАП) – 20;
-          керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції (ст. 130 КУпАП) – 324;
-          пошкодження автомобільних доріг, вулиць, дорожніх споруд, залізничних переїздів і технічних засобів регулювання дорожнього руху та невжиття необхідних заходів щодо їх усунення (ст.139 КУпАП) – 4;
-          порушення правил, норм та стандартів при утриманні шляхів, невжиття заходів щодо своєчасної заборони або обмеження руху чи позначення на дорогах місць провадження робіт (ст. 140 КУпАП) – 1;
-          порушення порядку проведення розрахунків (ст. 155-1 КУпАП) – 18;
-          порушення порядку ведення податкового обліку, надання аудиторських висновків (ст. 163-1 КУпАП) – 10;
-          порушення порядку утримання та перерахування податку на доходи фізичних осіб і подання відомостей про виплачені доходи (ст.163-4 КУпАП) – 9;
-          порушення порядку провадження господарської діяльності (ст.164 КУпАП) – 1;
-          порушення обмежень щодо використання службового становища (ст. 172-2 КУпАП) – 2;
-          пропозиція або надання неправомірної вигоди (ст.172-3 КУпАП) – 3;
-          дрібне хуліганство (ст. 173 КУпАП) – 36;
-          вчинення насильства в сім’ї або невиконання захисного припису (ст. 173-2 КУпАП) – 107;
-          стрільба з вогнепальної холодної метальної чи пневматичної зброї в населених пунктах і в не відведених для цього місцях або з порушенням установленого порядку (ст.174 КУпАП) – 1;
-          куріння тютюнових виробів у заборонених місцях (ст. 175-1 КУпАП) – 7;
-          виготовлення, придбання, зберігання або реалізація фальсифікованих алкогольних напоїв або тютюнових виробів (ст. 177-2 КУпАП) – 14;
-          розпивання пива, алкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських  місцях у п’яному вигляді (ст. 178 КУпАП) – 10;
-          невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей (ст. 184 КУпАП) – 32;
-          злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця (ст. 185 КУпАП) – 5;
-          порушення правил адміністративного нагляду (ст. 187 КУпАП) – 44;
-          невиконання законних вимог посадових осіб органів Державної інспекції з енергозбереження (ст. 188-14 КУпАП) – 3;
-          невиконання законних вимог посадових осіб спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, до компетенції якого віднесено питання захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру (ст. 188-16 КУпАП) – 4;
-          невиконання законних вимог посадових осіб Державної автомобільної інспекції МВС України (ст. 188-28 КУпАП) – 3;
-          порушення громадянами порядку придбання, зберігання, передачі іншим особам або продажу вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї (ст. 190 КУпАП) – 1;
-          порушення порядку придбання, зберігання, реєстрації або обліку газових пістолетів і револьверів та патронів до них (ст.195-2 КУпАП) – 1;
-          порушення порядку виробництва, придбання, зберігання чи продажу електрошокових пристроїв і спеціальних засобів, що використовуються правоохоронними органами (ст. 195-4 КУпАП) – 1;
-          порушення іноземцями або особами без громадянства правил перебування в Україні і транзитного проїзду через територію України (ст. 203 КУпАП) – 14;
-          невжиття заходів до забезпечення своєчасної реєстрації іноземців і осіб без громадянства (ст.205 КУпАП) – 4;
-          порушення порядку надання іноземцям або особам без громадянства житла, транспортних засобів та сприяння в наданні інших послуг (ст. 206 КУпАП) – 5;
-          порушення законодавства про державну таємницю (ст.212-2 КУпАП) – 1.
 
Голова Теплицького
районного суду                                                                       С.В. Нагорнюк